30.1.2012

Tallinnasta autolla Eurooppaan

Lomamatka autolla


Tallinna on mainio ensimmäinen etappi auton kanssa Eurooppaan suuntaavalle. 


Autoilu Virossa on suomalaisille helppoa, muistuttaahan virolainen autoilukulttuuri paljolti suomalaista. Virossa on hyväkuntoiset tiet ja ja kattava tieverkosto.

Tallinnasta on helppoa ottaa kohteeksi esimerkiksi Tartto tai Pärnun. Ja vain 300 kilometrin päässä autoilijaa odottaa Latvian pääkaupunki Riika. 

Riiasta matkaa voi kätevästi jatkaa myös pidemmälle halki Baltian kohti Eurooppaa. Via Balticaa (E67) pitkin pääsee aina Varsovaan saakka.


Via Baltica

Via Baltica on yksi Euroopan suosituimmista autoilureiteistä . Reitti kulkee Virosta Latviaan ja sieltä Liettuan kautta Puolaan. Via Baltican varrelta löytää paljon nähtävää, niitä ovat mm. historialliset muistomerkit, erilaiset nähtävyydet ja kauniit maisemat. Reitti on mitä kaunein kesäisin.

Selvästi merkitty reitti on kauttaaltaan varsin hyvässä kunnossa ja Schengen-sopimuksen ansiosta eri maiden välisten rajojen ylittäminen on mutkatonta. Reitin varrella on paljon monipuolisia majoittumisvaihtoehtoja. Via Balticaa voi siis suositella koko perheen kesälomanviettomahdollisuudeksi.

EU-maissa matkustusasiakirjaksi käy voimassaoleva suomalainen henkilökortti tai passi, joka lienee edelleen kätevin valinta. Ajokortiksi käy suomalainen ajokortti. Autossa taas tulee olla joko FIN-tunnuksella varustetut rekisterikilvet tai FIN-tarra. 
Autoon kannattaa ottaa mukaan myös palosammutin ja ensiapulaukku, ne ovat joissakin maissa pakollisia.

Auton vakuutus ja myös matkustajien, on hyvä hoitaa kuntoon ennen matkaa, sillä auton kaskovakuutuksen voimassaoloa saattaa olla rajoitettu ja/tai sen omavastuuosuutta korotettu Venäjällä, Baltian maissa ja Puolassa. Hommaa mukaan myös Vihreä kortti, sillä voi todistaa että autossa on voimassa suomalainen liikennevakuutus. Vihreä kortti ei ole pakollinen, mutta silti sitä suositellaan edelleen mukaan otettavaksi.

Via Balticalla kannattaa matkata autolla vain päiväsaikaan. Yöksi kannattaa pysäköidä vartioidulle parkkialueelle. Majoitusvaihtoehtoja on runsaasti Via Baltican varrella sopivien etappien päässä toisistaan. Hintataso vaihtelee, joten itselleen sopivia majoitusvaihtoehtoja kannatta vertailla ja varata etukäteen, se on helppoa internetistä. Camping eli Leirintäalueita ei reitin varrelta montaa löydä joten telttamajoitus ei ehkä ole se sujuvin vaihtoehto.

- Ajokortti
- Henkilöllisyystodistus kaikilla matkustajilla (Passi tai kuvallinen henkilökortti)
- Vihreä kortti
- Navigaattori tai tiekartat
- Ensiapulaukku
- Palosammutin

Ja paljon lomamieltä :)


1 kommenttia:

Ja reitillä kulkee valtava määrä rekkoja!

Lähetä kommentti