14.3.2012

Tallinnan kaupunginosat - Nõmme

Nõmme (sama sana kuin suomen  nummi) linnaosa on eteläisessä Tallinnassa sijaitseva kaupunginosa, jossa on pääasiassa omakotitaloja.

Asukkaita Nõmmessä on  noin 39000.

Nõmme on metsäinen ja varsin rauhallinen kaupunginosa.
1920 - 30 luvuilla rakennetut talot luovat pienen maalaiskaupungin tunnelmaa.

 Nõmmen omasta historiallisesta keskuksesta löytyy mm. tilatori jossa maaseudun tuottajat kauppaavat tuotteitaan, erilaisia kahviloita, pubeja sekä muita nähtävyyksiä.

Nõmme oli pitkään oma kylänsä ja se ei kuulunut Tallinnaan. Kuntaliitos Tallinnan kanssa solmittiin vasta vuonna 1940. Nõmmen perustaja on baltiansaksalainen maanomistaja Nikolai von Glehn (1841–1923), jonka toimesta tsaarinaikaisen kartanon tiluksista tuli oikea kaupunki tai pikemminkin kylä. 

Alueelta löytyy siten tietysti myös Glehnin linna joka muistuttaa keskiaikaista kivilinnaa vaikkakin on rakennettu vasta vuonna 1888.

Linna kuuluu nykyään Tallinnan teknilliselle yliopistolle ja siellä pidetään seminaareja ja majoitetaan seminaareihin osallistujia.

Nõmmen museo löytyy Jaama-kadun varrelta 1930-luvulla rakennetusta kauniista asemarakennuksesta. Sieltä voi löytää paljon valokuvia ja kodin esineistöä Nõmmen kukoistuskaudelta 1900-luvun alkupuolelta, ja pääsee siellä tutustumaan myös von Glehnin suvun vaiheisiin.Näytä Nõmme suuremmalla kartalla

Nõmmesta löytyy myös suosittu seikkailupuisto joka kannattaa ottaa matkakohteeksi jos Tallinnassa perheenvoimin tai kaveriporukassa käy. Sieltä löytyy hurja määrä kaikenlaista kivaa tekemistä koko perheelle tai porukalle.Näytä Tallinnan kaupunginosat suuremmalla kartalla


0 kommenttia:

Lähetä kommentti