31.8.2013

Viinaralli Virosta kuriin?

Suomen hallitus kaavailee Virosta tulevan viinarallin tyrehdyttämiseen ilmoitusvelvollisuutta.
Jos kaavailu astuu voimaan niin maahan suuria määriä alkoholia tuovien pitäisi ilmoittaa henkilötietonsa ja auton rekisterinumero Tullille, joka voisi ilmoitusten perusteella arvioida tuonnin toistuvuutta ja luonnetta.
Tällä ilmoitusvelvollisuudella yritettäisiin estää alkoholijuomien kaupallinen pimeä maahantuonti eli lopettaa niin sanottu viinan trokaaminen.

Yksityishenkilön ei-kaupallisen maahantuonnin ohjetaso on EU-direktiivissä määritelty ja väkevien alkoholijuomien osalta on 10 litraa, välituotteiden 20 litraa, viinien 90 litraa ja oluiden osalta 110 litraa per matka. EU-direktiivillä pyritään määrittelemään onko tuonti laillista omaan käyttöön vai laitonta myyntitarkoituksessa.
Pelkästään oluen määrä olisi tällöin 24 tölkin laatikoina laskettuna 13,75 laatikkoa ja jos sen ylittää niin asiasta pitäisi siis ilmoittaa Tullille. No käsitavarana tuo onkin aika iso määrä, mutta autolla saa helposti tuotua isompiakin määriä. Kuinka Tulli tulisi valvomaan tuota ilmoittelua ja riittääkö heillä työvoima tässä tarkkailussa kun muutenkin tuntuu olevan rajoilla miehistövajausta?

Jännityksellä jäämme odottamaan mitä tuleman pitää. Ehkä olisi parempi korjata tilanne vääristyneen tuonnin suhteen tiputtamalla viinavero Saksan tasolle, jossa viinaa saa halvan hinnan lisäksi joka pikkuputiikista kellon ympäri? Saksassa viinan kittaus on tippunut silti 30 vuoden aikana 30% kun taas Suomessa se on lisääntynyt samana aikana 30%. Olisiko aika jo kokeilla jotain muuta kuin kieltoja kieltojen ja korotusten perään? Vanhat metodit kun ei tunnu kuitenkaan toimivan.
0 kommenttia:

Lähetä kommentti