8.1.2012

Tallinnan parhaat nähtävyydet

Vanhakaupunki
Vuodesta 1997 Unescon maailmanperintöluetteloon kuulunut Tallinnan vanhankaupunki on arvokas sen meidän päiviimme asti hyvin säilyneiden keskiaikaisen miljöön ja rakenteen ansiosta, muista Pohjois-Euroopan pääkaupungeista ne ovat jo tyystin kadonneet.

Tallinnan vanhakaupunki onkin yksi koko Euroopan parhaiten säilyneimmistä ja varjelluista keskiaikaisista kaupungeista.

Tonttien rajat ja katuverkosto 1000 - 1400-luvuilta ovat edelleen nähtävissä lähes muuttumattomina sellaisenaan.
Vanhaakaupunkia ympäröivät, varsin tukeviksi rakennetut linnoitusrakenteet ovat suojanneet vanhaakaupunkia sotien tuhoilta ja kun sen rakennusmateriaalina on pääasiassa kivi, se on selvinnyt hyvin myös sitä kohdanneista tulipaloista.

Tallinnassa ei myöskään ole, vanhaakaupunkia peittäviä ja sen tyylin rikkovia uudisrakennuksia.Kaikki keskiajalta periytyvät uskontoihin ja edustustehtäviin liittyvät rakennukset sekä useat kaupunkilaisten ja kauppiaiden asunnot ja talot aittoineen sekä varastoineen ovat säilyneet sellaisenaan muuttumattomina näihin päiviin saakka.

Keskiaikaa voidaan pitää Tallinnan kehityksen kulta-aikana. Tallinna oli yksi hansakaupunkien liittoon kuuluneista kaupungeista ja sillä oli varsin vaikutusvaltainen asema Itämeren alueella. Taloudellinen hyvinvointi tarvitsi puolustusrakennelmia rikkauksiensa suojelemiseksi, jolloin rakennettiin sen arkkitehtuurin helmiä ja taideaarteita meille myöhäisimmille sukupolville ihaltavaksi.


Aleksanteri Nevskin katedraali 
Tämä Tallinnan suurin kupolikirkko eli Aleksanteri Nevskin katedraali valmistui Toompealle vuonna 1900, Viro kuului silloin vielä Venäjään.

Pietarilaisen Mihail Preobrazhenskin suunnittelema kirkko on pyhitetty novgorodilaisruhtinas Aleksanteri Jaroslavitz Nevskille, joka joukkoineen pysäytti saksalaisten tunkeutumisen itään 5. huhtikuuta 1242 Peipsijärven kuuluisassa jäätaistelussa.
Ennen katedraalin paikalla linnan edessä oli kaunis tarha, jonka keskustaa hallitsi Martti Lutherin patsas. Kirkon torneissa on kaupungin mahtavimmat kellot. Kelloja on 11, ja niiden joukossa on myös Tallinnan suurin, 15 tonnia painava kello.

Dominikaaniluostari
Dominikaaniluostarin sisätiloissa oli aikanaan kolme ainoastaan luostarin asukkaille tarkoitettua siipeä, nämä kaikki siivet yhdessä muodostivat tilat joita kutsutaan klausuuriksi. Näistä vain itäsiipi on säilynyt meidän päiviimme.

Siellä olivat munkkien makuusali, kirjasto, ruokasali, priorin asuintilat sekä joitain muita huoneita, niissä kaikissa voi aistia itse keskiajan munkkielämän . Kellarikerroksen sijaitsee salaperäinen Energiapilari, josta voi kuuleman mukaan ammentaa itselleen fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Hellemannin torni
Hellemannin tornissa voit tutustua vanhankaupungin puolustusvarustuksiin konkreettisesti.
Löydät tornin Müürivahe-kadun varrelta Vanhankaupungin neuletorin kupeesta. Kolmikerroksinen torni on rakennettu 1300-luvulla.



Aikojen saatossa tornia on käytetty asevarastona ja vankilana, nykyään Hellemannin tornissa toimii taidegalleria. Torniin pääsee sisälle tutustumaan, ja sieltä on mahdollisuus astua myös

Vanhankaupungin linnan muurille, mistä avautuvat suurenmoiset näkymät keskiaikaiseen Tallinnaan.

Kiek in de Kök
Toompean rinteessä oleva keskiaikainen puolustustorni Kiek in de Kök, joka sananmukaisesti tarkoittaa ”kurkkaa kyökkiin”, legendan mukaan nimi tuleekin siitä, että sotilaat tirkistelivät tornista alakaupungin asuintalojen kyökkeihin, liekö paremmat lihapadat mielessään :).

Massiivisen tornin yläkerroksissa on Tallinnan syntyä ja 1200-1700-lukujen sotahistoriaa esittelevä museo. Tornin alemmissa kerroksissa on vaihtuvia näyttelyitä.




 

Mustapäiden talo
Tallinnan harvoista renesanssirakennuksista yksi on Mustapäiden talo. Mustapäiden veljeskunta joka perustettiin vuonna 1399, yhdisti nuoria naimattomia kauppiaita ennen kuin nämä saattoivat tulla Suurkillan jäseniksi.

Mustapäihin kuului lisäksi myös ulkomaalaisia kauppiaita, jotka eivät asuneet siellä vakituisesti mutta oleilivat Tallinnassa pitkiä aikoja. Mustapäiden veljeskunnan nimitys liittyi Pyhään Mauritiukseen



Neitsyttorni
Keskiajalla tämä puolustustarkoitukseen rakennettu torni toimi myös prostituoitujen vankilana. Torni on rakennettu 1300-luvun lopulla samaan aikaan itse muurin kanssa. Neitsyttorni on historiansa aikana usein saanut kokea kovia ja se onkin rakennettu monta kertaa uudelleen kun se jostain syystä on tuhoutunut.



Raadinapteekki
Raatihuoneentorilta löytää maailman pisimpään yhtäjaksoisesti toimineen apteekin.
Raadinapteekista on lääkkeitä saanut jo vuodesta 1422 ja näytteillä onkin erilaisia rohtoja 1600-1900- luvuilta. Lääkkeitä ei apteekista enää saa mutta siellä voi aistia entisajan mystiikkaa samalla kun maistelee hienoja marsipaanikonvehteja.



















0 kommenttia:

Lähetä kommentti