14.7.2012

Kaljanhakureissuun Tallinnaan, kannattaako?

Kesäisin tuppaa aina olemaan lämmin ja toisinaan janokin voi alkaa vaivata.
Ja tunnetusti suomalaisilla tuo jano on sammumaton :)

Tämä on oiva hetki miettiä, mistä hakisi vaikkapa lastin olutta tai ehkä vähän enemmänkin.

Suomen kaupoissa keskiolut maksaa tällä hetkellä reilut 22€ per 24 tölkin laatikko, mutta Tallinnasta saa samaan hintaan parhaimmillaan kaksikin laatikollista A-olutta.

Tallinnan satamassa toimii useita alkoholin myyntiin erikoistunutta yritystä ja miksiköhän?

No siksi, koska viina on suomessa niin kallista ja suomalaiset tunnetusti ostavat viinaa ja paljon.WHO:n raportin mukaan suomalaisten kulutus on kaksinkertainen verrattuna koko maailman keskiarvoon joka on 6,1 litraa alkoholia per henkilö vuodessa. Suomessa otetaan 12,52 litraa per nuppi. Oluen osuus tuosta 12,52 litrasta on huikeat 48%. Ihan maailman kärkikastia suomalaiset eivät kuitenkaan tässä lajissa ole, edellä ovat mm. Moldova 18,1 litraa ja perässään Unkari, Tsekki ja Venäjä. Virossakin otetaan varsin huolella eli 15,57 litraa henkilöä kohden. Edellä mainitut alkoholimäärät ovat siis muutettu vastaamaan 100% alkoholia.

Suomessa kulutus olisi varmaan nykyistä runsaampaa, jollei sitä kalliilla hinnalla säännösteltäisi?


Jos hallussa on vaikkapa pakettiauto jonka kantavuus on 1000kg, niin hyppäämällä siihen ja ajamalla sen esimerkiksi Tallinkin Star tai SuperStar -lauttaan pääsee varsin nopeasti Tallinnaan. Laivalla voikin esimerkiksi infotiskillä tilata laatikot valmiiksi odottamaan satamaan, josta kaljalavat saa helposti noukittua kyytiin siististi trukilla kuormattuna.

Näin ei tarvitse itse tehdä muuta kuin maksaa. Kaljat saa kyytiin rehkimättä ja hikoilematta, ja matka takaisin kotimaahan voi alkaa. Lautta lähtee takaisin yleensä muutaman tunnin päästä, joten tuossa välissä ehtii käydä syömässä jossain tasokkaassa ravintolassa ja poiketa vielä vaikka parturissa, mikä myös on Tallinnassa varsin edullista.

Jos haluaa ostaa jotain vähän erikoisempaa juotavaa, niin nuo aiemminkin mainitut satamassa toimivat viinayritykset ovat helppo ja edullinen tapa saada mukaan myös vähän muutakin kuin pelkkää olutta. Toki sieltä peruskaljaakin saa, mutta valikoima on niissä hämmästyttävän laaja ja tutustumisen arvoinen.

No mitä tässä kaikessa sitten säästää? Jos ajatellaan että pakettiauto vetää tuon 1000kg kuormaa ja yksi olutlaatikko painaa ~8kg. 1000/8 = 125. Eli autoon mahtuu kaikkiaan 125 laatikollista olutta. Jos yksi laatikko maksaa 12,5€ ( A.le Coq laatikon hinta heinäkuussa 2012 Tallink SuperStarilla) Eli Ojalan laskuopin mukaan 12,5€ * 125 laatikkoa = 1562,5€.

Vastaava satsi kaljaa maksaisi suomessa (Koff 24tlk laatikko á 22,32€ S-market heinäkuussa 2012) 22,32€ * 125 laatikkoa = 2790€. Eli säästöä tulee 1227,5€. Ja vaikka edestakainen reissu maksaisi auton kanssa 150€ niin säästöä kertyy yhä reilu 1000€. Ei hullumpaa, sanoisin :)

Ja koska sitä kaljaa vaan tuntuu menevän, niin miksi sitä ei hakisi kerralla isompaa satsia?

Ryhtymällä muutaman kaverin kanssa kimppaan, joista jollain ehkäpä löytyy tuo pakettiautokin, on homma helppoakin helpompaa, eikä siihen tarvitse yksinään laittaa rahaa kerralla niin paljon kiinni ja tällöin kaikki saavat ravinnenesteensä edullisemmin kuin mitä se Suomessa tulisi maksamaan.

Kesä on täynnä kaikenlaista juhlaa ja jos sellaisten pito osuu omalle kohdalle, kannattaa harkita josko hakisi juomiset juhliin Tallinnasta. Omaan käyttöön saa tuoda olutta kerralla isonkin määrän, juhlat esim. ovat tälläinen tarve, eikä tuo 125 laatikkoa ole määrä eikä mikään, jos se on jaettuna useammalle.

Eikun edullisille ostoksille Tallinnaan!1 kommenttia:

125 laatikkoa x 24 tölkkiä = 300 tölkkiä.
Tuo juodaan 6 kuukaudessako?

3000/180 päivällä = 16-17 tölkkiä päivässä.

Mahtaa tuntua mukavalle :)

Lähetä kommentti