3.1.2012

Sokos Hotel Viru 40 vuotta 5.5.2012

Tallinnan Sokos Hotel Viru 40 vuotta.


Sokos Hotel Viru on kaikkien tuntema hotelli Tallinnassa ja sillä on 40 juhlavuosi tänä keväänä.
Inturistin Viru-hotelli avattiin 5. toukokuuta 1972.

Hotellirakennus oli Viron ensimmäinen tornitalo ja siitä asti se on ollut erottamaton osa Tallinnan kaupunkikuvaa.
Nykyisin hotellin yhteydessä sijaitsee myös ostoskeskus Viru Keskus.

Vuonna 1969 Neuvostoliitto antoi savonlinnalaiselle Repo Oy rakennusliikkeelle Viru-hotellin rakennusprojektin ja rakennustyöt alkoivatkin saman vuoden heinäkuussa.

Rakenteilla olleen hotellin yläkerroksissa syttyi tulipalo joulukuussa 1970 ja rakennusliike meni sen takia konkurssiin 1971.

Arvovaltasyistä Suomen valtion oli hankittava hotellille uusi rakentaja ja antoi hankkeeseen myös valtiontakuun. Rakennuskunta Haka sai tehtäväkseen rakentaa hotellin valmiiksi ja se valmistuikin toukokuussa 1972.


Valtion panostus kannatti, koska heti hotellin valmistumisvuonna siitä poiki uusia rakennusprojekteja Pääjärvellä ja myöhemmin myös Ensossa ja Kostamuksessa.

Neuvostoaikana hotellin 23. kerroksessa sijaitsi KGB:n käytössä ollut radiokeskus, sieltä käsin harjoitettiin hotellivieraiden salakuuntelua ja tarkkailua.

60 hotellihuoneessa oli salakuuntelulaitteet ja myös osassa Viru-hotellin ravintolan pöydissä oli piilotetuja mikrofoneja salakuuntelua ja vakoilua varten. KGB poistui hotellista 1991 mutta vasta 1994 tämä salainen huone paljastui.

Tämä entinen radiohuone on nykyisin museona ja siellä näkee sen ajan vakoilijoiden käyttämiä laitteita.  

Vuonna 2003 Viru-hotelli siirtyi yrityskaupalla SOK:n hallintaan. Hotellissa on tällä hetkellä 516 huonetta.Sopivan hotellin löydät täältä:0 kommenttia:

Lähetä kommentti