17.1.2012

Tallinnan kaupunginosat - Lasnamäki eli Lasnamäe

Lasnamäe linnaosa on Tallinnan kahdeksasta kaupunginosista suurin. Se perustettiin 1.9.1993.

Neuvostoaikana se tunnettiin Meren piirinä ja vuosina 1991–1993 sitä sanottiin Itä-Tallinnaksi. Kaupunginosa pitää sisällään seuraavat asuntoalueet: Väo, Sõjamäe, Ülemiste, Sikupilli, Uuslinn, Pae, Kurepõllu, Paevälja, Laagna, Loopealse, Katleri, Tondiraba, Kuristiku, Priisle, Mustakivi, Seli ja osan Irun asuntoalueesta

 Väestönä pääasiassa venäläisiä joita siellä asuu 50%, 25% virolaisia ja loppuosa lasnamäen väestöstä jakautuu pääasiassa kahteen kansallisuuteen, valkovenäläisiin ja ukrainalaisiin. Lasnamäki onkin ymmärrettävästi Tallinnan kaupunginosista se missä kuulee puhuttavan eniten venäjää.

Lasnamäe on tyypillinen neuvostoaikainen betonighetto jollaisia itä-eurooppaan on neuvostoliiton perintönä jäänyt. Jos tälläisiä ei ole ennen nähnyt, niin nyt Tallinnaan matkatessa kannattaa käydä tutustumassa neuvostoliiton aikaiseen "arkkitehtuuriin".
Joskin tutustuminen kannattaa ajoittaa valoisaan ajankohtaan eli yöllä ei turistin ole paikalle välttämättä hyvä mennä. Samanlaisia ghettoja löytyy kaikista baltian maiden pääkaupungeista ja myös etelämpää euroopasta kuten esimerkiksi Prahasta, kuuluivathan kaikki ns. itäblokin maat neuvostoliiton vaikutuspiiriin. Paljon asuntoja, nopeasti ja halvalla, laadusta tink...siis välittämättä. Samanlaisia betonilaatikoita löytyy myös Tallinnan Mustamäki kaupunginosasta, Mustamäe linnaosa joka onkin Tallinnan toiseksi suurin kaupungin osa.

Tässä hieman videokuvaa  Lasnamäestä.

Lasnamäkeen jos eksyy on tällöin kannattaa poiketa ainakin seuraavissa paikoissa:
Ülemiste -kauppakeskus
Sikupilli -kauppakeskusNäytä Tallinnan kaupunginosat suuremmalla kartalla


0 kommenttia:

Lähetä kommentti