13.1.2012

Mitä tekikään euro Viron hinnoille?

Euro on ollut käytössä Eestissä vuoden.

Taloussanomat kertoi noin kuukausi sitten kuinka hintojen kävi Virossa kun euro on ollut käytössä nyt vuoden? Artikkelin mukaan viroon matkaaville kävi paremmin kuin paikallisille asukkaille.

Kuluttajahinnat Virossa nousivat marraskuusta 2010 marraskuuhun 2011 kaikkiaan 4,2 prosenttia. Keskiarvoa enemmän hinnat nousivat Statistikaametin mukaan mm. ruoassa ja alkoholittomissa juomissa (+ 4,3 %), alkoholin ja tupakan hinnat nousivat (+ 4,7 %) sekä ravintolaruokailu ja yöpymiset hotelleissa (+ 8,5 %).

Talousssanomat ja Ilta-Sanomat tekivät selvityksen josta tulee ilmi että eurovuosi on kohdellut turistia paremmin kuin paikallisia asukkaita. (Katso taulukko Taloussanomien sivuilta.)
Euro tulo nosti turistin ostoskorin hintaa vain 2,5 prosenttia. Jotkin hinnat ovat jopa laskieneet euroaikana. Eniten maksamaan joutuu perhe, joka käy kylpylässä ja sen jälkeen poikkeaa lapsineen McDonaldsissa syömässä. Kun taas eläintarhassa käyminen ja ruokailut kuuluisassa keskiaikaisessa ravintolassa tulevat nyt hiukkasen edullisemmaksi kuin vuosi sitten.

Täytyy muistaa myös Viron palkkataso joka myös selittää sitä miksi paikallisille tilanne on huonontunut entisestään. Tässä hyvä artikkeli aiheesta. Suomalaisten suomesta ostama ruoka itseasiassa on joidenkin tahojen mukaan Euroopan halvinta kun se suhteutetaan palkkatasoon.
No tästäkin voidaan olla montaa mieltä ja tilastojahan aina riittää, jokainen taho kun tahtoo näemmä tehdä siitä mahdollisimman edullisen itselleen.

Mutta matkailijalle mukavaa on myös se että valuuttojen kanssa ei enää tarvitse pelata!
0 kommenttia:

Lähetä kommentti