9.1.2012

Tallinnan historiaa - Toompea

Toompea

Toompea, suomeksi Tuomiopää ja alkuaan saksaksi Domberg, nimen mäki on saanut mäellä olevan tuomiokirkon ansiosta. Toompea on Tallinnan korkeimmalla mäellä sijaitseva alue ja siellä on vanha keskiaikainen linnoitus.
Toompean mäki kohoaa lähes 50 metrin korkeuteen.

Toompean mäen sanotaan olevan virolaisen kansalliseepoksen kansallissankarin Kalevipojan hauta.



Taru kertoo mäen syntyneen Kalevin surevan lesken Lindan toimesta joka alkoi pinota kiviä miehensä haudan päälle ja jatkoi sitä kunnes Toompean mäki tuli nykyisen korkuiseksi. Viimeiseksi tarkoitettu kivi lipsahti Lindan käsistä ja leski jäi murtuneena itkemään kivenlohkareen viereen. Näistä kyynelistä olisi sitten syntynyt Ülemiste-järvi ja sen rannalta löytää yhä Lindankiven.




Keskiajalla Toompean mäkeä asuttivat papit ja aateliset, joilla oli Toompean mäellä talviasunnot. Kesällä aateliset elelivät tiluksillaan maaseudulla missä heillä olivat usein hulppeat kartanot kesäasumista varten.

Toompean jyrkät rinteet tarjosi asukkailleen erinomaisen suojan ja lisäksi mäeltä näki esteettömästi satamaan ja siten sieltä pystyi seuraamaan Tallinnaan saapuvia kauppalaivoja.
Se on Tallinnan vanhin osa, jossa on asuttu kauemmin kuin historiankirjatkaan pystyvät kertomaan.
Ennen nykyisiä kivirakennelmia mäellä sijaitsi puulinna joka oli ensimmäisiä merkittäviä rakennuksia Tallinnassa.

Tallinna perustettiin virallisesti tanskalaisten toimesta 1200-luvun alkupuolella heidän valloittamalleen Toompean linnavuorelle.

Tanskalaisten lisäksi linnoitusta ja siten myös virolaisia ovat hallinneet ruotsalaiset, venäläiset ja saksalaiset kartanonherrat.


Toompealla on useita kansallisesti arvokkaita nähtävyyksiä, kuten evankelis-luterilainen tuomiokirkko, ortodoksinen Aleksandr Nevskin katedraali, Toompean linna, Pikk Hermann (Pitkän Hermannin torni), Tanskan kuninkaan piha, Kiek in de Kökin tykkitorni.

Patkulin näköala
Toompealla on pari hyvää näköalapaikkaa kuten Patkuli jolta voi nähdä sataman ja meren lisäksi osan vanhaakaupunkia sekä Kohtuotsa josta voi yhdellä silmäksellä nähdä melkein koko vanhankaupungin.
Toompealle pääsee Lühike jalg (Lyhyt jalka) ja Pikk jalg (Pitkä jalka) -katuja pitkin, joista Lühike jalg on jyrkkä portaikko yläkaupunkiin. Pitkä jalka on loivempi ja siten helpompi reitti

Kohtuotsan näköala
















View Toompea in a larger map



0 kommenttia:

Lähetä kommentti