9.6.2015

Juhannus Tallinnassa 23.-24.6.2015

Vanhan sanonnan mukaan joulu on joka vuosi mutta juhannus vain kerran kesässä :)
Ja se jos joku tekee tästä juhlasta ainutlaatuisen ja juhlimisen arvoisen!

Tämä mittumaarin eli keskikesän juhla alkaa olla jo aika lähellä ja taas kerran niin monet meistä pakkaavat kimpsut ja kampsut suunnaten juhlan viettoon jonnekin kivaan paikkaan.

Tallinna on erinomainen kohde myös juhannuksen viettoon.

Virossa Juhannusaatto eli Jaaniõhtu tai Jaanilaupäeva on aina 23.6. ja Juhannuspäivä eli Jaanipäev on tietysti heti sen jälkeen eli 24.6. Suomalainen juhannus eroaa ajallisesti virolaisesta siten, että suomessa juhannuksen ajankohta hieman elää ja sitä vietetäänkin kesäpäivänseisauksen tienoilla kesäkuun 19. päivän jälkeisenä lauantaina.


23.6. Juhannusaattona on myös Voitonpäivä tai Voitonpyhä eli Võidupüha. Se on kansallinen pyhäpäivä samoin kuten Juhannuspäiväkin. Võidupühan historia juontaa ensimmäisen maailmansodan Võnnun taistelusta 23.6.1919, jonka virolaiset voittivat taistellessaa saksalaisia vastaan. Tuolloinhan Viro oli jo julistautunut itsenäiseksi ja taistelu käytiinkin Pohjois-Latvian Cēsiksessä (vir.Võnnu). Viro taisteli silloin Latvian rinnalla auttaakseen Latviaa eroon saksalaisista.

Nyt on siis oiva tilaisuus viettää peräjälkeen kaksi juhannusaattoa :) Eli ensin perjantaina 19.6. perinteinen suomalainen ja heti perään tiistaina 23.6.virolainen juhannusaatto. Tuplamäärä juhlaa olisi tarjolla! :)

Juhannusta vietetään Virossa samoin tavoin kuin suomessa. Moni virolainen lähteekin luonnon keskelle ja veden äärelle, jos se vaan on mahdollista. Koko Tallinna ei kuitenkaan mene kiinni.


Voitonpäivänä/Juhannusaattona ja Juhannuspäivänä kauppojen aukioloissa saattaa esiintyä kuitenkin jonkin verran poikkeuksia. Esimerkiksi kauppakeskuksia on kiinni ainakin Juhannuspäivänä (Rocca Al Mare) mutta taasen esimerkiksi Rocca Al Maren Prisma ja Prisma Sikupilli ovat auki normaalisti aamusta iltaan, kaikkina päivinä ympäri vuoden.
Juhannuksen aukioloajat liikkeittäin kannattaakin tarkistaa vaikka internetin avustuksella.

Mittumaarin yksi tärkeä osa on tietysti kokko eli jaanituli ja kokkoa pääsee ihailemaan myös Tallinnassa, nimittäin Haaberstin kaupungin osassa sijaitsevassa Ulkoilmamuseossa!

Myös keskikesän juhlan nautintoaineet ovat aika samanlaisia kuin mitä suomessa on totuttu, eli kuningas alkoholi on tärkeässä osassa virossakin sekä sen aiheuttamat lieveilmiöt. Head Jaanipäeva sinule!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti