5.1.2012

Liikkuminen Tallinnassa

Eri tapoja päästä Tallinnassa paikasta toiseen ovat seuraavat:

Kävellen.
Tallinnassa pätee hyvin sanonta "kävellen olisit jo perillä" :)
Tallinnan keskusta on juuri sopivan pienikokoinen kävelystä pitäville ja onhan se ehdottomasti ehkä  paras tapa saada tuntumaa toisen maan kulttuuriin. Siinä ehtii nähdä ja tutustua eri kohteisiin aivan toisella tapaa kuin esimerkiksi jostain ajoneuvosta käsin ikkunoista ohi vilahtelevia maisemia vilkuilemalla.

Pyörällä.
Tallinnassa voi vuokrata pyörän ja liikkua sillä. Monet hotellit neuvovat mistä ja millä hinnalla pyörän saa alleen. Osa hotelleista vuokraa niitä myös itse.

Omalla autolla
Osa matkaajista tulee maahan omalla autollaan, senkin käyttö on yksi vaihtoehto ja usein auto otetaankin mukaan maihin juuri tuliaisten hakemista varten.. Saahan siten mukaansa isomman määrän tavaraa kuin esimerkiksi kantamalla tai kärryillä.


Yleiset kulkuneuvot; Bussit ja Johdinautot.
Johdinautot eli trollikat ovat jo suomesta kadonneet, se on todella harmi.

Sillä tässä matkustusmuodossa päästöt ovat minimaaliset. Trollikka on bussi joka kulkee katujen yllä olevien sähköjohtojen avulla. Trollikat ja Bussit ovat käteviä jos tarvitsee päästä hieman pidemmälle keskustasta.

 Raitiovaunu on kätevä keskustan alueella liikuttaessa.

Busseissa, raitiovaunuissa ja johdinautoissa käytetään samaa, yhden matkan voimassa olevaa (ei vaihto-oikeutta) lippua. Lipun voit ostaa  kuljettajalta tai kioskista.

Kioskista ostettu lippu on hieman  edullisempi. Jos aiot ostaa lipun kuljettajalta, astu sisään etuovista. Kuljettaja myy lippuja vain silloin kun auto ei liiku. Jos ostit lipun etukäteen, se pitää leimata heti astuessasi sisään kulkuneuvoon. Saatavilla on myös edullisempia sarjalippuja.
Turisti-infosta ja ainakin isommista hotelleista on mahdollista ostaa Tallinna-kortti, jolla saa matkustaa rajattomasti kaikilla joukkoliikennevälineillä. Turisti-infosta löydät karttoja, joista löytyy linja-autojen ajoreitit. Myös monilta pysäkeiltä löytyvät reittikartat.

Täältä löydät yllämainittujen yleisten kulkuneuvojen aikataulut (englanniksi)


Taksilla
Taksiyhtiöitä on Tallinnassa jopa yli 30, valinnanvaraa siis riittää.
Suositella voi seuraavia yrittäjiä: Tulika Takso (valkoiset Opel-taksit), Tallink Takso (keltaiset Audit ja Mercedes Benzit), Maksitakso ja Tallinna Taksopark taksit. Kaikilla näillä taksiyrityksillä on yhteistyösopimus Tallinnan Sataman kanssa. Lisätietoa Matkailutoimiston ja Takso24:n sivuilta. 

Taksipysäkit sijaitsevat tärkeimmissä liikenteen solmukohdissa ja suurimpien hotellien yhteydessä. Taksipysäkillä asiakas voi valita mieleisensä taksin. Taksin voi tilata myös puhelimitse tai ottaa kadulta ns. lennosta.

Hinnat eivät ole samat kaikissa taksiyhtiöissä; taksiyhtiöt saavat määritellä omat hintansa.
Tutustu keltapohjaiseen hinnastoon, se on kiinnitetty auton oikealle puolelle, takimmaiseen sivuikkunaan. Älä käytä Taksia josta hinnasto puuttuu!

Hinnastosta löydät seuraavat taksat:
-  aloitusmaksu (yleensä 2-5 EUR);
-  kilometrihinnan eli EUR/km: päivätaksa on käytössä 6.00–23.00, yötaksa 23.00–6.00 (molemmat yleensä 0,50-1 EUR/km)

-  odotushinnan, jota käytetään kun auto seisoo eli ei ole ajossa (yleensä 6-20 EUR/h).

Jos hinta ylittää yllämainitut niin Taksi on normaalia kalliimpi!
Varmista että kuljettajalla on taksilupa – Auton kojelaudassa pitäisi olla kiinnitettynä kuljettajan kuvalla ja nimellä varustettu valkopohjainen muovikortti.


Tiedustele matkan hinta suurin piirtein etukäteen.
Kun matka alkaa varmista että taksimittari on päällä. Taksissa ei saa tupakoida.
  
Kun matka päättyy älä maksa enempää kuin mitä mittari näyttää.
Pyydä kuljettajalta mittarin tulostimesta kuitti. Jos Taksin mittari on epäkunnossa, kuljettaja ei saisi ajaa taksia ja voit kieltäytyä maksamasta matkaa.

Lisää taksi asiaa täällä.2 kommenttia:

Älkää hyvät ihmiset vaan menkö omalla autolla Tallinnaan, käy vielä samalla tavalla kuin meille: Olimme yötä Portius hotellissa, joka on on aivan satamassa, kysyimme receptionin virkailijalta, mihin voisimme jättää automme yöksi,näytimme monitorinäytöstä missä automme on parkeerattu, hän sanoi, että se on hyvä paikka(varmaankin auton ryöväämistä ajatellen), eli hotellissa oli parkkipaikoilla kameravalvonta. Se ei auttanut mitään>aamulla lähtiessämme liikenteeseen, huomasimme, että auton takaoven pikkulasi oli rikki ja kaikki tavarat oli viety farkkumallimme auton takaosasta, peiton alta. Seinällä oleva valvontakamera oli sellaisessa asennossa, ettei autoamme näkynyt receptionin monitorissa????, näinollen ei myöskään nauhoittavalla CD-llä näkynyt tekijöistä mitään (hotelli informoi siitä meitä). Matka meni niinsanotusti "persielleen" kyseisen tapahtuman johdosta, mutta pidetään muutaman vuoden tauko Tallinnan matkoista, eikä koskaan enää omalla autolla.

Olipas huonoa onnea matkassa. Toivottavasti vakuutukset olivat kunnossa. Niinhän se on että tarkkana pitää olla suomessakin auton kanssa reissatessa ja mitään arvokasta ei autoon kannata jättää, ei edes peiton alle. Toivottavasti tulevat reissut ovat onnistuneempia kuin tämä. Itse varasin juuri isommalle köörille kesäreissun Tallinnaan Kalev Spa -kylpylähotelliin, oman auton aion jätän tällä reissulla kotiin. Alkaa matkakuume jo pikkuhiljaa nousemaan :)

Lähetä kommentti